Sunday, 12 January 2014

cerita awal 2014

Pejam celik hampir pertengahan bulan Januari 2014 sudah. Semestinya kita ada azam yang nak dicapai. Paling tidak pun kita ingin berjaya. Macam tu juga saya.. Feb 2013 saya telah menapakkan kaki untuk sambung master by research...ketika saya berani menapakkan kaki azam saya pastinya nak grad dan terbayang hari konvokesyen saya...my dream :)

Saya rasa begitu cepat masa berlalu setahun sudah berlalu dan bulan depan setahun saya belajar..apa progress saya? tahap mana dah saya ni? berapa peratus lagi nak habis? dah stage mana?
Awal tahun sewaktu saya nak pergi ke surau seorang rakan saya tegur..
"yati..tahun ni habiskan..bln 9 konvo?" kata Amir.
Saya selamba menjawab" inshaAllah boleh".

Jika nak tahu orang yang sama pernah menyapa saya sewaktu hari terakhir saya mengemas barang-barang dilab 2008, tinggalkan Malaysia.
"yati..habiskan study..jangan ko termasuk dalam statistik MIA"..kata Amir juga.
Saya sengih jer masa tu..sekali tu kata-kata Amir benar..masin mulut dia ni..hihi.

Harapan saya mudah-mudahan kata-kata semangat Amir pada awal tahun ini akan menjadi kenyataan. Amin. Jadinya azam saya yang pertama ialah berusaha submit final draft bulan  Jun.

Tahun ni..09 Januari 2014 saya telah membuka kedai. Kepada pembaca notakecil-ini saya menjemput anda semua datang ke kedai saya yang saya namakan N.J shoppe ..nak tahu kedai saya dimana..kedai saya terletak x jauh boleh datang bila-bila masa yang anda rasa anda free..

Jemput ke kedai  alam maya  Facebook.
 https://www.facebook.com/pages/NJ-Shoppe/177272809150586
..jangan lupa like :)..
Jika ingin merasa kenakkan pretzels sama ada sebagai snek, hadiah birthday..hadiah konvo..hadiah untuk mak bolehlah membelinya di N.J shoppe. Terima kasih.




Sementara ni kedai saya baru jual satu product..inshaaAllah masa-masa depan mana tahu ada produk lain..tapi buat masa ni biarlah fokus dan pepatah cina kalau nak berniaga jangan tamak.

Alhamdulillah..setinggi-tinggi kesyukuran jangan lupa ..dengan segala limpah nikmat yang diberikan...yang penting masih merasai nikmat Iman dan Islam kan. Semoga tahun 2014 menjadikan kita lebih bersyukur dan berazam untuk tingkatkan amal-amal menuju kesyurga..kerana tiada kejayaan yang lebih tinggi selain dijemput ke syurga. Amin.

Semoga tidak berhenti berusaha..nak berjaya kena berkorban !
2014 bermula...................................................................tamat.
Isikan tempat kosong dengan sesuatu yang memberi impak positif..yuk!
Terima kasih lagi sebab datang dan membaca blog notakecil-ini..;)


Thursday, 28 November 2013

-ve VS +ve

Semalam semasa didalam bulatan gembira saya, dalam satu perbincangan berkaitan kepentingan dakwah,

"untuk meneutralkan satu cas -ve kena ada 3 charge +ve " kata shu, pelajar yang sedang menuntut dalam master kejuruteraan elektrik.

Teringat didalam kepala saya yang cuba mengaitkan ilmu sains ni dengan ilmu dakwah . Apabila kita berhadapan dengan dua keadaan diantara mencegah kemungkaran dan melakukan kebaikan, didalam kitab hadiths HIKAM yang mana satu kita kena buat dulu,kita hendaklah mencegah kemungkaran terlebih dahulu sebabnya  keburukan lebih mudah tersebar daripada kebaikan. Dan keburukan itu susah ingin dibersihkan jika ia berlaku.
Cantik susunan Allah..untuk meneutralkan semula cas -ve perlu ada 3 cas +ve. Kalau tidak cukup cas positif maka yang negatif akan lebih berkuasa .

Jika kita ingin berubah kearah yang lebih baik kita disuruh untuk berhijrah ketempat yang lebih baik dan berkawan dengan kawan-kawan beramal soleh dan solehah...lebih banyak cas positif lebih baik.

Semalam
Hantar pretzels di jj melaka...menempah pretzels untuk di jual di boothnya. Sampai-sampai boothnyer sangat mengujakan saya..ada durian crepe, cupcake, cheese cake, moist cake dan pretzels..feveret saya cheese cake. Bertemu saling berkenalan, ramah dan terbuka.. walaupun baru pertama kali bertemu terasa macam dah lama kenal. Banyak juga dia bercerita berkongsi pengalaman bagaimana dia berhenti kerja dan berniaga.  Sebelum balik saya cakap kat dia saya rasa macam dah lama kenal jer. Kemudian dia balas

"kak fikiran kita hati kita kena POSITIF, bila positif orang yang datang kat kita pun positif dan jaga hubungan dan niat nak tolong tu penting, rezeki tidak kan putus" .

Saya tersenyum dan mengucapkan terima kasih kerana memberi saya tips yang sangat berguna dan sebelum balik saya ingin membeli sebekas cheese cake, tetapi duit saya ditolak .."saya bagi percuma".
Jazakillahu khairan katheera.

Syukur kepada Allah kerana pertemukan saya dengan mereka. Semalam mesej yang sama saya dapat daripada penyampai yang berbeza...hebatnya cas +ve.

------------------------------------------------------------------
Hari ini,
Syukur kepada Allah, permohonan saya diterima dan Refubee Pretzels telah dijual dikoperasi uni.


Positif selalu , yang -ve masukkan dalam botol tutup rapat-rapat dan dibuang jauh-jauh..(tips dari majalah solusi edisi 61).

Ya Rabb,bimbingilah diriku kejalan yang lurus dan jalan yang diredhai.
Salam Jumaat.
mood..rindu jannah.






Wednesday, 20 November 2013

nyum ~ nyum Pretzels

----------------------------
notakecil-ini@biz
----------------------------

Kepada pembaca notakecil-ini yang ingin membeli Refubee Pretzels boleh whatsapp/sms yati - 0104006747.


....Promotion 1 set medium free postage....



Medium RM20/box

Mini RM10/box

Alhamdulillah
Rezeki Allah itu luas kepada yang berusaha dan tidak putus asa.

Baru sebulan saya promot kat kengkawan so far feedback yang saya terima sangat baik. Saya telah buat penghantaran ke KL, Pahang dan Segamat. Jazakumullahu khairan katheera kepada semua yang banyak membantu saya :)

Review customer :



Ada tiga perisa, bersalut coklat, hazelnut dan almond. 1 set medium saiz adalah anda membeli 3 bekas bersaiz medium dan flavor ikut suka...ada yang 2 coklat 1 almond, ada yang nak setiap satu lain ada yang nak ketiga-tiga coklat..terpulang citarasa sendiri. Jom jika dah makan mesti nak lagi.

Terima kasih.

Tuesday, 19 November 2013

Refubee Pretzels @notakecil-ini :)

Bismillahirrahmanirrahim
Selamat pagi,Alhamdulillah
Bersyukur dan semoga hari ini lebih baik dari semalam.

Hari yang sangat indah dapat bersama sahabat-sahabat yang baik dan hebat.
Terasa saya pun nak berjaya dan hebat seperti mereka dunia dan akhirat.

Sekarang saya telah menambah jobscope saya selain mama,isteri,pelajar,kakak, adik, anak..satu lagi peniaga.

Masa belajar disekolah menengah saya masuk kelab keusahawanan...tapi bila dah keluar uni rasa kurang minat nak bisnes.
Tapi ada sesuatu yang buat saya berubah dan ingin mencuba sesuatu yang saya sendiri rasa tidak minat.

Apa dia?

Jual Pretzels!

Pertama kali saya rasa pretzels kawan jual..
mula-mula pelik sebab belum pernah jumpa cookies yg rasa cket masin manis lemak2 tambah coklat lagi..kesimpulan saya..sedap n unik rasa dia lain.Bila study duduk kat lab yg sejuk beku makan memang tak boleh berhenti...tekak nak kudap2.




Bila duduk-duduk tu tetiba terfikir apa kata share..
I have to do something! Mungkin sebelum ni saya tidak jumpa sesuatu yang saya yakin untuk promot dan jual. Sesuatu itu mestilah saya pernah cuba dan saya suka :).

Alhamdulillah, just in time.
Bila idea tu dtg kena cepat bertindak jika tidak idea tu hilang.
Saya terus cari website http://refubee.com. dan dapatkan maklumat bagaimana kalau nak jual.
Pertanyaan saya disambut dengan baik dan saya telah didaftar untuk menjadi wakil Refubee Pretzel di Ayer Keroh.

Bermulalah saya sebagai seorang peniaga dan tidak sangka ilmu semasa di kelab keusahawanan berguna untuk saya hari ini. Allah The Best Planner indeed.

Tuesday, 12 November 2013

Mesej IsTimeWa

Datang ke fakulti macam biasa..dah set dalam fikiran taknak fikir perkara yang buat saya sedih.

Pepagi dapat mesej dari seorang daripada research group nak bincang. Selepas tu  ketua research saya pula yang datang , tanya saya  progress.
Saya tunjukkan apa yang telah saya buat dan apa yang saya jumpa. Banyak juga yang tersimpul dikepala saya dapat dileraikan kemudian dia belanja saya makan. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan.


Tengahari
Solat zohor macam biasa dibilik solat. Dalam rakaat ketiga datang seseorang menjadi makmum.
Selesai solat..
Ya Allah berderai air mata .
Ya Allah Kau pertemukan diriku dengan dia..disaat aku ingin melupakan rasa sedih.. Kau membuatkan ku teringat sebelas tahun yang lalu...ya Allah
Kau mempertemukan diriku dengan dia mesti ada satu 'mesej' ingin disampaikan.

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Terlerai semuanya.

I'm not alone.

Teringat seseorang yang saya sayang berkata..

Mengadulah semuanya pada Allah, tapi tidaklah Dia boleh berkata-kata bagi jawapan..
Jawapan Dia ada disekeliling kita.

----
Letih..

Sekali lagi sesorang yang saya sayang ingatkan saya,

Jika kamu buat kerana Dia kamu tidak akan rasa letih.
Mintalah dengan Dia supaya kamu dapat lalui ujian ini dengan baik.

----
Itulah  'mesej' yang sangat istimewa buat saya :)


Thursday, 7 November 2013

1435 Hijriah

Assalamualaikum wrt.
Selamat pagi.
Salam Jumaat yang penuh keberkatan.
Alhamdulillah masih bernafas dan dikurniakan kesihatan yang baik disamping mereka yang kita sayang.

Di hari jumaat di tahun yang baru..jom kita sama-sama perbaharui niat untuk setahun ni..umpama kita nak sambut Ramadhan kita niat sebulan tapi ni kita niat setahun...niat kita nak buat dan nak dapat apa dalam setahun ni. InshaaAllah mudah-mudahan yang kita niatkan itu bukan untuk diri kita sahaja tetapi dapat memberi kebaikan untuk orang yang disekeliling kita juga. Selari dengan sebab kita diciptakan untuk menjadi hamba dan khalifah. Jika kita benar-benar faham tujuan kita diciptakan oleh Maha Pencipta..sesorang muslim adalah seorang yang hebat.

 'Sesungguhnya kamu adalah sebaik-baik kejadian'.

Kita dah biasa dengan perkataan hamba dan khalifah sejak sekolah rendah dah belajar. Kita pun tahu kita adalah sebaik-baik kejadian.

Tetapi pandangan setiap kita berbeza apabila menterjemahkan kedua-dua ayat ni dan perbezaan itu membuatkan tindakan kita juga berbeza.


Macam kita ambil gambar ...cuba kita ambil gambar dengan kamera biasa, function wide angle masih boleh tetapi gambar yang jauh masih kabur. tetapi bila kita guna kamera yang canggih yang ada lens tambahan, pandangannya sangat luas dan setiap satu objek yang diambil sangat jelas.

Milikilah 'mata' yang hebat jika tidak



Input - > Proses - > Output

-------------------------------------------
Apa yang terilham dikepala saya di pagi-pagi ni..untuk dikongsi pembaca notakecil ini.
Semoga Allah permudahkan segala urusan, tidak persulitkan dan diberi pengakhiran yang baik. Amin




Thursday, 27 June 2013

langit tak sentiasa kelabu

Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah s.w.t kerana banyaknya nikmat yang diberikan.

Alhamdulillah,alhamdulillah, alhamdulillah

Hari ni pergi fakulti macam biasa.
Selesai sudah presentation saya di uniten semalam, saya telah buat yang terbaik dan telah dapat feedback dr seorang penonton dari AIS, UTMKL dan cadangan yang sama sebenarnya dari supervisor saya..cuma saya belum menulis lagi bahagian tu :) InshaaAllah next stage.

Hari ni pergi melapor diri kepada supervisor..masuk-masuk bilik dia senyum jer (memang selalu senyum pun..hopefully senyum sebab progress saya mencapai tahap yang sepatutnya..:). Bincang apa yang saya dapat dan apa yang saya perlu buat, buat saya berfikir..dalam hati banyak jer lagi. Hati saya macam Dr. S boleh baca jer..dia terus cakap hari ni awak rehat dulu nanti minggu depan baru start. Saya senyum dan ucapkan terima kasih..lega sikit.

Bila Dr. kata macam tu, so I decide to dived my mind from heavy thinking to light thinking.
Buat apa lagi menulis nota kecil kesayangan saya ni.

________________________________________

Ceria hari ni.
Dari tingkap bilik ni saya dapat lihat awan.
Allah Maha Pengasih dan Penyayang diturunkan hujan membasahi bumi dan memberi nikmat udara yang bersih semula kepada kita . Dari kelabu telah kembali biru. Namun jangan leka dan lalai untuk kita sentiasa mensyukuri dan menjaganya dengan baik. Beringat sebelum buat.

Teringat ayat Allah dalam surah Ar Rum ayat 33 yang bermaksud
Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan kembali bertaubat kepadaNya;kemudian apabila Allah memberi mereka merasai sesuatu rahmat daripadaNya, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhannya.

Berusaha..berehat jangan lama-lama nanti takut terleka.

___________________________________________

Balik awal  nak masak mee bandung, lipat baju dan layan jannah cakap..mesti dia banyak cerita nak bagi tahu saya maklumlah dah dua malam sleep over rumah bffe dia :)

Esok study :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...