Friday, 22 July 2016

rasa viva

Malam tadi baca2 lagi tesis, ingat2kan balik flow cerita apa aku tulis tentang research aku ni. Lepas tu tengok balik slide presentation, jangan ada typo dan cerita yang penting2 je (ingat pesan sv). sebelum tido minta grup wasap kawan2 doakan. Pukul 12 tido baca doa tido..tawakal je..ingat keputusan dah tertulis..tawakaltu ala Allah. Zzzzz..

Sebelum subuh bangun..iron baju..malam tadi rasa nak pakai jubah ada bunga2 warna biru..tapi pagi ni rasa nak pakai baju kurung pahang plain (x serabut) hijau..so rasa cool cket kan hijau ni. Baju memainkan peranan penting to build up self confident! Lepas subuh mesej ayah..doa ayah penting..jarang cakap dengan ayah tapi aku tahu ayah ada instinct ttg anak2 dia..ayah mmg sgt kenal diri aku mcm mana.

Pukul 8 dah sampai ke pps..parking kereta dulu lepas tu pergi sarapan dengan en.abg kat cafe..ok lagi makan cket beehoon goreng dan air masak.

8.30 naik atas tingkat 3 car bilik viva..ooo kecik je biliknye..rasa panas plak..tetiba nampak kelibat internal examiner..dia tegur aku tanya2 pasal research aku..huhu kecut perut..aku cakap nanti aku citer :). Staff PPS minta aku guna desktop yang ada utk present sbb biasa kalau guna laptop student selalu masalah..aku okaykan je...aku tranfer slide ke desktop..nak bukak..ermm desktop tu guna ppt 2007 aku guna ppt 2010. AKU OKAY lagi save as ke lower version. Aku scroll slide..final graph yang penting takde..perghhh...tarik nafas.

Aku bukak laptop nak cuba jugak present tru laptop aku..cabutlah kabel dan pasang ke laptop..mmg tak kuar apa2 jadinya. OKAY..aku pun save as lagi sekali dan tranfer ke desktop PPS..aku boleh bukak kat desktop tapi tak terpancar kat skrin lcd plak..status no signal..kabel problem ni..masa staff n sv aku godek2 tu external dah sampai..senyum je tengok org2 ni betul2kan kabel..malu jugak rasa..tak well manage uni ni. Aku okay je..lantaklah korang setelkan teknikal..aku datang nak present dan defend thesis master aku ni. Akhirnya kata Pn. Dr. pengerusi ambil keputusan guna desktop je..nasib baik examiner cool..ok. Bermulalah aku bercerita..mencabar juga desktop jauh kedepan aku ni..akhirnya sampai ke QA session. Ucap Thank you lah aku cecepat.

Seterusnya adalah masa untuk belek cari mistake thesis aku page by page. Pengerusi kejer dia..okay page ni bahagian ni betul tak? Kekadang examiner okay tapi pengerusi kata tak betul ni..huhu..examiner pun sedikit sebanyak akan komenlah kan..nama pun examiner !:p..bila derang mintak penjelasan aku cerita..dan ada mmg mistake..aku yes I understand :)..Aku kan student mestilah ada silap jugak. Akhirnya dah habis semua..pengerusi suruh aku keluar sekejap. Cecepat aku keluar..nak tarik nafas udara luar..letih dah cakap. SV aku ada je kat bilik sebelah tunggu aku habis..mcm biasa dia happy sokmo walaupun aku rasa kecut perut. Special nyer ada SV ni tengok dia je tak jadi nak kecut perut..terus tenang...seolah2 dia berkata this is not a big deal in our life.

Kemudian aku dipanggil balik..
Dr. pengerusi cakap..Congratulation, your research has contribution and we give you 6 month to do correction. Alhamdulillah..tak kena tambah experiment ke apa..just betul2kan thesis..no problem. Sebulan kalau pulun boleh siap.

Panjang perjalanan nak buat Master by research aku ni..
Percubaan jadi student PG..pertama tahun 2007 jadi RA sekali , research dalam topik pattern recognition ,remote sensing image dan neural network..walaupun bukan bidang aku aku struggle lah jugak..berpuluh2 jurnal aku print..zaman tu xde mendeley. Cuma takde rezeki dah dua tahun aku kena ikut en. somi ke uk..dah jauh dgn sv dan aku dahlah tak pernah guna software IP..tapi sebelum aku pergi sempat present satu paper konferen..pertama kali ni..sangat teruja bila paper aku terpilih untuk present di dewan utama..dan aku terplih sebagai the best presenter..ada lagi award tu dlm almari.

Kemudian 2012, selepas kerja dua tahun sebagai production planner kat industri aku berhenti dan buat lagi Master. Bidang ni aku pernah dengar masa aku belajar kat uni..pensyarah cakap susah. Ermm..remote sensing image aku boleh survive takkan scheduling tak boleh. Dan kali ini dengan PSO. Aku lebih suka explore tentang PSO dr scheduling. Aku pernah cakap kat sv aku tak minat scheduling..SV kata dah 3 tahun baru nak cakap..hehehe. Masa present panel mmg suruh aku tekankan scheduling dalam thesis aku..huhu..takperlah they want to polish my weakness! soo.. I am Master for both :) positif okay!!


Banyak sangat mutiara kehidupan dari pelbagai sudut yang aku dapat sepanjang mengejar impian. Yang dapat disimpulkan..Truly trust yourself first then smart trust in a low trust world :)

Alhamdulllah, Thank you Allah for giving me the strong determination and independent skill :)

Whats next? May Allah show me the right path....

Tuesday, 28 June 2016

harapan Ramadhan 1437

Alhamdulillah dapat merasai Ramadhan yang ke 37 kali. Doa sentiasa untuk istiqamah membaca quran 1 hari 1 juzu', solat rawatib, solat dhuha dan solat malam. 10 hari awal rasa bersemangat dan dapat konsisten. Masuk hari 15 dah rasa longlai2 cket..ya Allah. Alhamdulillah ada grup wasap dan akhawat yang mengingatkan. Dapat juga bangkit pada minggu ketiga. Dalam cuba mengejar untuk semakin dekat dengan Allah..pasti ada dugaan menguji kesabaran dengan sikap2 manusia yang tak suka ke jeles ke..mmg tak faham. Panjat doa banyak2 semoga Allah permudahkan untuk beramal ibadat lebih2 lagi 10 mlm terakhir ni..teruskan solat dan sabar dan mohon diampunkan segala dosa.

Moga Allah luaskan rezeki untuk kebaikkan diri, keluarga dan ummah. Banyak harapan yang dipanjatkan..moga Allah makbulkan. Amin

Manisnya Ramadhan kali ini dapat pergi solat subuh dimasjid melihat wajah2 makcik2 yang istqamah berpagi-pagi dimasjid :). Ruginyer rasa jika waktu muda tidak kemasjid. Apakah fitnah ke masjid yang diasing tempat lelaki dan perempuan? Pergi shopping bersesak2 lelaki perempuan tidak fitnah? Lumrah hidup pastinya nak buat baik bukan mudah perlu mujahadah! Tabahkan hati.

Sedang berusaha menjad tetamu lailatu qadar, moga Allah izinkan.

Friday, 29 April 2016

Inspirasi

Didalam buku Inspired People Produce Results ada menceritakan tentang seorang posmen, nama dia Fred yang telah memberi inspirasi kepada seorang penduduk yang baru berpindah ke kawasan tempat dia menghantar surat. Penduduk yang baru itu adalah seorang profesional speaker dan setiap kali dia bagi talk di seluruh negara dia akan cerita tentang Fred.
Apa yang Fred buat sampai boleh memberi kesan yang mendalam kepada Mark ni sampai nama Fred sentiasa disebut-sebut? Dan mark telah menulis buku tentang Fred; The Fred Factor,published 2004: national bestseller. (boleh cari buku ni..)
Based on pengalaman Mark dengan Fred, ada 4 perkara perlu ada jika kita nak inspire other people around us:
1. Inspire, but don't intimidate.
Fred is not inherently extraordinary or superhuman. He is someone we can all relate to. He is an ordinary guy doing an ordinary job an extraordinary way. Your behaviour at work should be like this.
2. Involve
Draw others into your effort to encourage, serve and inspire. when you involve others, your impact grows exponentially.
3. Initiate
If you decide to wait for just the right moment, you will be waiting a long time. Take a bold and quick action. Be humble in your motives but not in your example. when you initiate, you are the spark that lights a fire in others.
4. Improvise
when your staff sees you keeping a positive attitude and trying new solutions even when everything falling apart, they're likely to be inspired to rally around you.

Sunday, 10 April 2016

kesiannya perempuan ni..

kesiannya perempuan

cabarannya sentiasa
sentiasa diperhati dan sentiasa dinilai
sentiasa diperkata baik dan buruknya

anak-anak ramai berderet disenyum sinis
anak seorang ditanya
anak2 terkencing, merengek dan comot dikata

itu anak-anak

anak-anak ramai
bentuk badan berubah 
kurang masa berdandan
suami mencari alasan
anak sorang
suami mencari alasan

itu suami

belum saudara mara ipar duai
dibanding-banding itu pasti
markah diberi 

masyarakat lagi...

itulah yang terfikir dalam dua tiga hari ni setelah mendengar dan membaca situasi2 yang dihadapai oleh perempuan...

kesiannya perempuan ni

dalam berfikir dan tertanya-tanya
terdengar dalam radio IKIM petang tadi
tak dapat tahu siapa yang bagi pengisian cuma dengar dalam kereta

siapa ibu Imam Shafie..Imam yang disanjungi oleh umat Islam?
Ibunya adalah single mother..
Ramai lagi tokoh-tokoh hebat ibunya adalah single mother.
Perempuan hebat!

Bagaimana perempuan ini hebat?
Hebatnya bila hubungannya yang sangat erat dengan Pencipta perempuan itu sendiri menjadikannya hebat.
Apa jua perasaan yang dilalui kembalikan dan bertanyakan kepada Pencipta seluruh langit dan bumi,yang Maha Pengasih dan Maha Melindungi.
Pasti aman :)




Wednesday, 6 April 2016

Rindu

Rindu
Rindu ayah..rindu deruan motor ayah pepagi subuh pergi masjid..tak kira ayah balik pukul berapa membawa teksi..pepagi pasti ayah akan bangun awal. Melihat kesungguhan ayah pasti diri yang kekadang rasa letih akan bangkit. Ingin sangat semangat ayah ada pada diri ni.
Pasti jika telefon ayah..minta ayah doakan..ayah doakan alang ye murah rezeki..ayah gelak bukan murah..murah tak laku nanti..luaskan rezeki lah alang..ayah betulkan. Telefon ayah tak sampai 5 minit pun..tapi rasa berbunga-bunga jika dengar suara ayah.

Rindu
Kekadang rasa ish..dah kawin pun rasa rindu ayah...apalah
Rindu itu kurniaan Allah..Allah yang titipkan rasa rindu itu..so jangan salahkan saya.

Rindu..
Semoga ayah sihat dan pastinya saya doakan syurga buat ayah.

Anak ayah.

~rindu notakecil-ini, coretan pertama sekian lama tak berkongsi cerita tentang ayah :)

Saturday, 9 May 2015

cinta dan kasih sejati.

Sebelum pergi rumah wan..jannah cium peluk pipi aku. Aku tak ikut sebab nak siapkan kerja dan rasa nak masa untuk diri sendiri.

Tetiba ..esok hari ibu..kalaulah mak ada lagi pasti aku akan call mak bagi mak hadiah. Tapi Allah lebih menyayangi  mak..sempat bersama mak selama 11 tahun sahaja. Apalah yang aku tahu ketika itu. Mak...hadiah yang paling berharga untuk mak adalah doa dari dan anak yang soleh dan solehah. Inshaa Allah kita bertemu di sana..

Jam dah pukul 12 malam, rasa nak tidur dulu esok pepagi sambung kerja. Rebahkan badan dikatil..tapi tekak terasa haus. Bangun dan turun bawah ke dapur..capai gelas dan air masak. Nak duduk..tiba-tiba terpandang sesuatu diatas meja makan...ya Allah..Jannah...

Sebuah hadiah yang dibalut ringkas..tertulis Kepada Mama. Selamat Hari Ibu 2015..terharunya..tadi teringat arwah mak..tak terfikir pun akan dapat hadiah sempena hari ibu.
Bersyukur diatas rezeki yang Kau beri.
-----------

Selamat Hari Ibu kepada semua wanita yang bergelar ibu.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...