Tuesday, 7 October 2014

sombong bila tidak bersyukur

Bismillahirrahmanirrahim.
Harini terasa nak kongsi satu notakecil yang tersemat dalam fikiran saya kepada pembaca.

notakecil : Bersyukur itu susah dan perlu diminta supaya kita sentiasa ingat untuk menjadi hamba yang bersyukur. Rasa syukur dapat bersihkan diri daripada sifat mazmumah seperti sikap sombong, keluh kesah, hasad dengki,mengumpat,berdendam, putus persaudaraan dan akhirnya membawa kepada kehinaan dunia dan akhirat. 

"..Dan amat sedikit dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur." (Surah Saba', 34:13)
"..akan tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur ." (Surah al-Baqarah,2:243)

Doa yang indah untuk kita amalkan supaya kita tidak tergolong didalam golongan yang tidak bersyukur. Doa Nabi Sulaiman As terdapat dalam Al Quran surah An Naml:19

Firman Allah : maka dia tersenyum dengan tertawa karena (mendengar) perkataan semut itu. Dan dia berdo’a: Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri ni’mat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh”. (QS An Naml: 19)
Nabi Sulaiman yang menjadi raja ketika itu tetap menjaga dirinya supaya tidak leka dengan kekayaan dan menjaga dirinya supaya tetap rasa hamba yang bersyukur. Apatah lagi kita yang kerdil ini..
Rasa syukur dapat meningkatkan kualiti jiwa hamba meskipun tidak berharta. Memburu harta tidak salah, tetapi jangan dipinggirkan iman dan persaudaraan dalam pemburuan itu…  (Genta Rasa)
.ok nak sambung tulis report..jumpa lagi :)


Friday, 27 June 2014

Ramadhan,do our best

Happy Ramadhan al Mubarak to all readers.
List to do:
-Set the goal and proper planning to make difference.
-Lets make a wish in every minute and believe you wish will come true.
-Time to recharge our iman with reading ,listening and understanding Quran.
p.s Grab the chances to achieve the 'highest profit' and may our Patience and Strength take us closer to Allah.



Sunday, 11 May 2014

pertengahan tahun 2014

Assalamualaikum wrt.
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.
Syukur keatas segala kurniaan yg Esa kepada saya dan pembaca notakecil-ini semuanya.
Last entry saya 12 January 2014, hari ni 12 May 2014..lagi 30 hari kita akan sampai ke pertengahan tahun.
Recall back apa set target ..usaha dah sampai mana??

My Roles n Responsibilities
Mother
Wife
Student
Daie
Businesswomen
Daughter
Sister

Tahun ni nak habiskan study..plan awal  by june submit thesis tapi ni baru jer dapat final result so due date  extend to August inshaAllah.
Bisnes saya so far Alhamdulillah banyak benda baru yang saya belajar. Thanks to  co. Refubee byk mengajar dan mendorong dan memberi inspirasi :) Pertengahan tahun ni saya tidak target untung ribu-ribu tetapi lebih kepada marketing network :)..InshaAllah habis study boleh all out bisnes.

As daie kena tingkatkan mutabaah amal esp. solat malam. Target min. twice a week and reading quran 1 juz a day  ..inshaAllah.

As mother,wife,daughter and sister nak banyak memberi dan menolong .

Last but not least peringatan untuk diri sendiri tanggungjawab lebih banyak dari masa yang ada. Perbaiki urusan masa!!

In sha Allah , semoga dipermudahkan dan diberi pengakhiran yang baik. Amin.

Ramadhan semakin hampir...

Tips berpagi2..

As muslim berlumba2 bangun awal utk Tahajud dan Tadabbur Quran jgn lupa :)

Sunday, 12 January 2014

cerita awal 2014

Pejam celik hampir pertengahan bulan Januari 2014 sudah. Semestinya kita ada azam yang nak dicapai. Paling tidak pun kita ingin berjaya. Macam tu juga saya.. Feb 2013 saya telah menapakkan kaki untuk sambung master by research...ketika saya berani menapakkan kaki azam saya pastinya nak grad dan terbayang hari konvokesyen saya...my dream :)

Saya rasa begitu cepat masa berlalu setahun sudah berlalu dan bulan depan setahun saya belajar..apa progress saya? tahap mana dah saya ni? berapa peratus lagi nak habis? dah stage mana?
Awal tahun sewaktu saya nak pergi ke surau seorang rakan saya tegur..
"yati..tahun ni habiskan..bln 9 konvo?" kata Amir.
Saya selamba menjawab" inshaAllah boleh".

Jika nak tahu orang yang sama pernah menyapa saya sewaktu hari terakhir saya mengemas barang-barang dilab 2008, tinggalkan Malaysia.
"yati..habiskan study..jangan ko termasuk dalam statistik MIA"..kata Amir juga.
Saya sengih jer masa tu..sekali tu kata-kata Amir benar..masin mulut dia ni..hihi.

Harapan saya mudah-mudahan kata-kata semangat Amir pada awal tahun ini akan menjadi kenyataan. Amin. Jadinya azam saya yang pertama ialah berusaha submit final draft bulan  Jun.

Tahun ni..09 Januari 2014 saya telah membuka kedai. Kepada pembaca notakecil-ini saya menjemput anda semua datang ke kedai saya yang saya namakan N.J shoppe ..nak tahu kedai saya dimana..kedai saya terletak x jauh boleh datang bila-bila masa yang anda rasa anda free..

Jemput ke kedai  alam maya  Facebook.
 https://www.facebook.com/pages/NJ-Shoppe/177272809150586
..jangan lupa like :)..
Jika ingin merasa kenakkan pretzels sama ada sebagai snek, hadiah birthday..hadiah konvo..hadiah untuk mak bolehlah membelinya di N.J shoppe. Terima kasih.




Sementara ni kedai saya baru jual satu product..inshaaAllah masa-masa depan mana tahu ada produk lain..tapi buat masa ni biarlah fokus dan pepatah cina kalau nak berniaga jangan tamak.

Alhamdulillah..setinggi-tinggi kesyukuran jangan lupa ..dengan segala limpah nikmat yang diberikan...yang penting masih merasai nikmat Iman dan Islam kan. Semoga tahun 2014 menjadikan kita lebih bersyukur dan berazam untuk tingkatkan amal-amal menuju kesyurga..kerana tiada kejayaan yang lebih tinggi selain dijemput ke syurga. Amin.

Semoga tidak berhenti berusaha..nak berjaya kena berkorban !
2014 bermula...................................................................tamat.
Isikan tempat kosong dengan sesuatu yang memberi impak positif..yuk!
Terima kasih lagi sebab datang dan membaca blog notakecil-ini..;)


Thursday, 28 November 2013

-ve VS +ve

Semalam semasa didalam bulatan gembira saya, dalam satu perbincangan berkaitan kepentingan dakwah,

"untuk meneutralkan satu cas -ve kena ada 3 charge +ve " kata shu, pelajar yang sedang menuntut dalam master kejuruteraan elektrik.

Teringat didalam kepala saya yang cuba mengaitkan ilmu sains ni dengan ilmu dakwah . Apabila kita berhadapan dengan dua keadaan diantara mencegah kemungkaran dan melakukan kebaikan, didalam kitab hadiths HIKAM yang mana satu kita kena buat dulu,kita hendaklah mencegah kemungkaran terlebih dahulu sebabnya  keburukan lebih mudah tersebar daripada kebaikan. Dan keburukan itu susah ingin dibersihkan jika ia berlaku.
Cantik susunan Allah..untuk meneutralkan semula cas -ve perlu ada 3 cas +ve. Kalau tidak cukup cas positif maka yang negatif akan lebih berkuasa .

Jika kita ingin berubah kearah yang lebih baik kita disuruh untuk berhijrah ketempat yang lebih baik dan berkawan dengan kawan-kawan beramal soleh dan solehah...lebih banyak cas positif lebih baik.

Semalam
Hantar pretzels di jj melaka...menempah pretzels untuk di jual di boothnya. Sampai-sampai boothnyer sangat mengujakan saya..ada durian crepe, cupcake, cheese cake, moist cake dan pretzels..feveret saya cheese cake. Bertemu saling berkenalan, ramah dan terbuka.. walaupun baru pertama kali bertemu terasa macam dah lama kenal. Banyak juga dia bercerita berkongsi pengalaman bagaimana dia berhenti kerja dan berniaga.  Sebelum balik saya cakap kat dia saya rasa macam dah lama kenal jer. Kemudian dia balas

"kak fikiran kita hati kita kena POSITIF, bila positif orang yang datang kat kita pun positif dan jaga hubungan dan niat nak tolong tu penting, rezeki tidak kan putus" .

Saya tersenyum dan mengucapkan terima kasih kerana memberi saya tips yang sangat berguna dan sebelum balik saya ingin membeli sebekas cheese cake, tetapi duit saya ditolak .."saya bagi percuma".
Jazakillahu khairan katheera.

Syukur kepada Allah kerana pertemukan saya dengan mereka. Semalam mesej yang sama saya dapat daripada penyampai yang berbeza...hebatnya cas +ve.

------------------------------------------------------------------
Hari ini,
Syukur kepada Allah, permohonan saya diterima dan Refubee Pretzels telah dijual dikoperasi uni.


Positif selalu , yang -ve masukkan dalam botol tutup rapat-rapat dan dibuang jauh-jauh..(tips dari majalah solusi edisi 61).

Ya Rabb,bimbingilah diriku kejalan yang lurus dan jalan yang diredhai.
Salam Jumaat.
mood..rindu jannah.






Tuesday, 12 November 2013

Mesej IsTimeWa

Datang ke fakulti macam biasa..dah set dalam fikiran taknak fikir perkara yang buat saya sedih.

Pepagi dapat mesej dari seorang daripada research group nak bincang. Selepas tu  ketua research saya pula yang datang , tanya saya  progress.
Saya tunjukkan apa yang telah saya buat dan apa yang saya jumpa. Banyak juga yang tersimpul dikepala saya dapat dileraikan kemudian dia belanja saya makan. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan.


Tengahari
Solat zohor macam biasa dibilik solat. Dalam rakaat ketiga datang seseorang menjadi makmum.
Selesai solat..
Ya Allah berderai air mata .
Ya Allah Kau pertemukan diriku dengan dia..disaat aku ingin melupakan rasa sedih.. Kau membuatkan ku teringat sebelas tahun yang lalu...ya Allah
Kau mempertemukan diriku dengan dia mesti ada satu 'mesej' ingin disampaikan.

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Terlerai semuanya.

I'm not alone.

Teringat seseorang yang saya sayang berkata..

Mengadulah semuanya pada Allah, tapi tidaklah Dia boleh berkata-kata bagi jawapan..
Jawapan Dia ada disekeliling kita.

----
Letih..

Sekali lagi sesorang yang saya sayang ingatkan saya,

Jika kamu buat kerana Dia kamu tidak akan rasa letih.
Mintalah dengan Dia supaya kamu dapat lalui ujian ini dengan baik.

----
Itulah  'mesej' yang sangat istimewa buat saya :)


Thursday, 7 November 2013

1435 Hijriah

Assalamualaikum wrt.
Selamat pagi.
Salam Jumaat yang penuh keberkatan.
Alhamdulillah masih bernafas dan dikurniakan kesihatan yang baik disamping mereka yang kita sayang.

Di hari jumaat di tahun yang baru..jom kita sama-sama perbaharui niat untuk setahun ni..umpama kita nak sambut Ramadhan kita niat sebulan tapi ni kita niat setahun...niat kita nak buat dan nak dapat apa dalam setahun ni. InshaaAllah mudah-mudahan yang kita niatkan itu bukan untuk diri kita sahaja tetapi dapat memberi kebaikan untuk orang yang disekeliling kita juga. Selari dengan sebab kita diciptakan untuk menjadi hamba dan khalifah. Jika kita benar-benar faham tujuan kita diciptakan oleh Maha Pencipta..sesorang muslim adalah seorang yang hebat.

 'Sesungguhnya kamu adalah sebaik-baik kejadian'.

Kita dah biasa dengan perkataan hamba dan khalifah sejak sekolah rendah dah belajar. Kita pun tahu kita adalah sebaik-baik kejadian.

Tetapi pandangan setiap kita berbeza apabila menterjemahkan kedua-dua ayat ni dan perbezaan itu membuatkan tindakan kita juga berbeza.


Macam kita ambil gambar ...cuba kita ambil gambar dengan kamera biasa, function wide angle masih boleh tetapi gambar yang jauh masih kabur. tetapi bila kita guna kamera yang canggih yang ada lens tambahan, pandangannya sangat luas dan setiap satu objek yang diambil sangat jelas.

Milikilah 'mata' yang hebat jika tidak



Input - > Proses - > Output

-------------------------------------------
Apa yang terilham dikepala saya di pagi-pagi ni..untuk dikongsi pembaca notakecil ini.
Semoga Allah permudahkan segala urusan, tidak persulitkan dan diberi pengakhiran yang baik. Amin




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...